شاید بارها در کنار خیابان یا جاده شخصی را دیده باشید که کاپوت خودرویش را بالا زده و تلاش میکند بخار فراوانی را که از محفظه موتور بیرون میزند، مهار کند. در این مواقع بهاصطلاح میگویند موتور جوش آورده یا در اصل آمپر آن بالا رفته است. اما بالا رفتن آمپر ماشین چیست؟ بالا رفتن آمپر چه نشانهها و چه دلایلی دارد؟ دمای مناسب موتور در فصول سرد و گرم چقدر است؟ در این مقاله میخواهیم به این سؤالات پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
بالا رفتن آمپر چیست؟
موتور خودرو هنگام کارکردن دمای بسیار زیادی دارد. برای اینکه این دمای زیاد به اجزای آن آسیب نرساند، از آب و خنککننده در اطراف آن استفاده میکنند که با کمک رادیاتور، دمای موتور را کاهش میدهد. وقتی به هر دلیلی دمای آب بالا برود و نتواند موتور را خنک کند، بهاصطلاح میگویند آمپر خودرو بالا رفته است. این اتفاق بیشتر در فصول گرم میافتد؛ اما گاهی ممکن است در زمستان هم شاهد چنین اتفاقی باشیم.
بالا رفتن آمپر دلایل زیادی میتواند داشته باشد. در بخشهای بعدی به بررسی دلایل بالا رفتن آمپر میپردازیم.
نشانههای بالا رفتن آمپر
۱. داغ بودن کاپوت خودرو
هنگامی که موتور روشن میشود، داغ شدن کاپوت و انتشار گرما از آن طبیعی است. اما اگر کاپوت بیشازحد معمول داغ شود، ممکن است موتور خودرو ایراد داشته باشد. برای تست میزان داغ بودن کاپوت، میتوانید دست خود را روی آن بگذارید. اگر نتوانید بیش از چند ثانیه دست خود را روی کاپوت نگه دارید، یعنی کاپوت بیشازحد داغ شده است و موتور خودرو باید چک شود.
۲. بیرون آمدن دود و بخار از کاپوت
بیرون آمدن بخار یا دود از کاپوت، به معنای آن است که آمپر خودرو بالا رفته و موتور داغ شده است. از همین رو بهمحض مشاهده دود و بخار از کاپوت خودرو، ماشین را کنار بزنید و آن را خاموش کنید. انتشار دود از کاپوت خودرو، زمانی اتفاق میافتد که خنککننده به نقطه جوش برسد. ناگفته نماند که این موضوع به سیستم خنککاری خودرو آسیب میرساند.
۳. شنیدن صداهای نامتعارف از خودرو
سیستم خنککننده یک سنسور دما دارد که این سنسور ترموستات و سوپاپ را تنظیم میکند. در نتیجه باعث انتقال خنککننده به رادیاتور میشود که این موضوع عملکرد موتور خودرو را بهینه میکند. سیستم خنککننده و سوپاپ ارتباط مستقیمی با هم دارند و در صورت مسدودشدن سوپاپ، سیستم خنککننده هم مسدود و موتور بهشدت داغ میشود. هنگامی که سیستم خنککننده داغ میشود، صدای نامتعارف مانند کوبیده شدن در به گوش میرسد.
۴. استشمام بوی دود
در صورت داغی بیشازحد موتور خودرو بوی سوختگی در داخل کابین احساس میشود. به این دلیل که با بالا رفتن دما، مهرومومهای لاستیکی، دریچههای پلاستیکی و قطعاتی از رزین که بین قطعات موتور وجود دارد، نرم میشوند و دود تولید میکنند. بوی سوختگی مشخصترین چیزی است که از داغی موتور حس میکنید.
۵. کاهش قدرت موتور
بدیهی است اگر موتور خودرو داغ شود، قدرت همیشگی را نخواهد داشت. در صورتی که متوجه کاهش قدرت موتور خودرویتان شدید، دقت کنید که آیا بوی نامطبوع یا صداهای نامتعارف از موتور خودرو تولید میشود یا خیر. در صورت مشاهده هر کدام از این موارد، برای تعمیر آن اقدام کنید.
دمای مناسب موتور چقدر است؟
در صورتی که موتور بهاندازه کافی گرم شده باشد، دمای سطح پیستون در حدود ۳۰۰ درجه و دمای دیواره سیلندر حدود ۱۵۰ درجه است. هوای باقیمانده از مخلوط سوختوهوا تا زمانی که سوپاپ بسته شود تبخیر شده و بخشی از دمای دیواره و پیستون را جذب میکند. با شروع تراکم و دمای مخلوط هوا و بخار بنزین تا ۱۶۰ سانتیگراد بالا میرود. این دما برای موتور مناسب است.
دمای مناسب برای فصل سرد و فصل گرم
بر اساس نظر اکثر متخصصان، دمای مناسب موتور خودرو در فصول سرد زمستانی باید بین ۹۰ تا ۱۰۴ سانتیگراد باشد. در حالی که در فصل تابستان یا هوای گرم، این دما بین ۸۷ تا ۱۰۷ سانتیگراد برآورد شده است.