کاپوتاژ (Cabotage) که به آن کابوتاژ یا کرانبری هم گفته میشود، در واقع یک واژه فرانسوی است به معنای حملونقل کالا یا مسافر از گمرک یک کشور به گمرک کشور دیگر. این جابهجایی میتواند بهشکل هوایی یا دریایی انجام شود.
کاپوتاژ در گذشته بیشتر برای واردکنندگان و صادرکنندگان کاربرد داشت، اما امروزه برای جابهجایی مسافر، کالا، محمولههای پستی یا خودروی شخصی هم کاپوتاژ صادر میشود. بنابراین اگر ما هم میخواهیم با خودروی خودمان به خارج از کشور سفر کنیم، به کاپوتاژ نیاز داریم.
کاپوتاژ مراحلی دارد که باید طی شود و خوشبختانه چندان پیچیده نیست. اولین چیزی که باید برای آن در نظر بگیرید این است که خودروی شما باید پلاک و گواهینامه بینالمللی داشته باشد. برای دریافت این مدارک باید از طریق سازمان ایرانگردی و جهانگردی اقدام کنید.
در ادامه نیز با مراجعه به اداره گمرک تهران میتوانید باقی فرایندهای قانونی را طی کنید. در صورتی که مدارک شما کامل باشد، در کمتر از یک ساعت مجوز خود را دریافت خواهید کرد.
همه خودروها را میتوان کاپوتاژ کرد، اما چیزی که باید به آن توجه کنیم سن خودرو است. اگر خودروی شما نو یا چند سال ساخت است، میتوانید بهراحتی آن را کاپوتاژ کنید. اما اگر خودرو خیلی قدیمی است و بالای ۲۰ سال ساخت است، باید برای انجام این کار از سازمان میراث فرهنگی مجوز بگیرید.
جالب است بدانید که بیشترین کاپوتاژ خودرو از ایران به ترکیه انجام میشود. برای کاپوتاژ خودرو به ترکیه باید گواهینامه بینالمللی رانندگی یک ساله (با هزینه ۱۱۹هزار تومان) یا سه ساله (۴۱۴هزار تومان) داشته باشیم. باقی هزینهها هم طبق تعرفههای اعلامشده محاسبه میشود. علاوهبر این، باید بیمه بینالمللی یا کارت سبز ماشین را هم تهیه کنیم.
برای کاپوتاژ خودرو به ارمنستان نیز علاوهبر هزینههای خدمات و پلاک ترانزیت، باید بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان عوارض خروج از کشور بپردازیم. البته این هزینه برای مرزنشینان فقط ۲۵۰ هزار تومان است.
اگر شما هم قصد دارید که مجوز کاپوتاژ خودرو بگیرید، بهتر است کلیه مدارک لازم را آماده کنید تا فرایند صدور با سرعت بیشتری انجام شود. از سوی دیگر، همانطور که در بالا اشاره کردیم، کاپوتاژ بهطور خودکار باطل نمیشود و زمانی که قصد این کار را داشتید، خودتان باید برای باطل کردن آن اقدام کنید.